ARON LANDAHL

Född 1984

”Jag arbetar som illustratör och använder teckning dagligen i mitt arbete. Jag har en envis hängivenhet inför det analoga hantverksmässiga skapandet och försöker att i så stor utsträckning som möjligt skapa mina bilder på detta sätt. Det är både en välsignelse och en förbannelse. Å ena sidan kan det skänka en närmast meditativ tillvaro i att sitta och se ett motiv sakta växa fram på pappret. Å andra sidan ställer det stora krav på handens välmåga och funktionsduglighet, vilket gör det till ett föremål för neurotiska orostankar då muskler krampar och senor värker. Men inget går upp mot att se ett väl utfört tecknat original, det har något som en tryckt reproduktion inte lyckas återge.

Som illustratör med tidspressande deadlines behöver jag ofta kompromissa i någon mån, till exempel genom att färglägga de tecknade bilderna med digital hjälp. Det finns emellertid en egen charm i svartvita bilder. Där finns ett mellanrum för betraktaren att fylla med något större än den färg som annars präglar utrymmet.”

Aron arbetar som illustratör och har gått en serietecknarutbildning på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Aron är även utbildad sjuksköterska från Uppsala universitet (2015).

Foto porträtt: Klara Granlöf

Aron Landahl Den Tänkande Handen teckning utställning

Aron Landahl

Aron Landahls bidrag till teckningstävlingen och utställningen består av sju verk skapade 2012–2019.

1. 'Sillgrissla', tusch och stålstift på papper
2. 'Ö', tusch och stålstift på papper
3. 'Grind', tusch och stålstift på papper
4. 'Grotta', tusch och stålstift på papper
5. 'Fyr', tusch och stålstift på papper
6. 'Insektsfälla', tusch och stålstift på papper
7. 'Gryt', tusch och stålstift på papper

Klicka på bilderna i bildspelet eller scrolla ned på sidan för att se verken i rätt proportion. Det kan ta en liten stund innan bilderna laddas upp. Verken kan zoomas in och förstoras via symbolerna.

URVALSKOMMITTÉNS MOTIVERING:
Det råder mörker i Aron Landahls händelserika sagovärld. Meteoriter rusar över natthimlen, svalor flyger i kvällen, kaniner söker skydd i underjorden och på havets botten jagas svarta fiskstim av en hotfull skugga. Färgen gör sig inte besvär i denna berättelse. Med minutiös precision och analogt tålamod upprätthålls här ett svartvitt maner av den högre skolan.

1. SILLGRISSLA
Tusch och stålstift på papper, 2012. Originalstorlek 10,5x15 cm.
2. Ö
Tusch och stålstift på papper, 2012. Originalstorlek 10,5x15 cm.
3. GRIND
Tusch och stålstift på papper, 2019. Originalstorlek 15x11 cm.
4. GROTTA
Tusch och stålstift på papper, 2012. Originalstorlek 15x11 cm.
5. FYR
Tusch och stålstift på papper, 2012. Originalstorlek 10,5x15 cm.
6. INSEKTSFÄLLA
Tusch och stålstift på papper, 2019. Originalstorlek 10,5x14,5 cm.
7. GRYT
Tusch och stålstift på papper, 2015. Originalstorlek 15x11,5 cm.