Höstlovsjakt

I Kungliga slottets dunkla källarvalv, bakom den medeltida försvarsmuren, letar vi efter Gustav Vasas pengar. Höstlovet på bjuder på höstlovsjakt och familjevisning med fri entré för barn.

Höstlovsjakt och familjevisning i Museum Tre Kronor

I Museum Tre Kronors dunkla valv letar vi efter Gustav Vasas borttappade guldmynt. Eskil var Gustav Vasas tjänare och den som fick förtroendet att ta hand om Gustav Vasas privata pengar... men vart har Eskil placerat guldmynten!?  

Uppdraget utförs på egen hand under museets ordinarie öppettid. Alla deltagande barn får en hittelön, och fem deltagare lottas även för en extra belöning. På en karta som hämtas i entrékassan markeras platsen för de upptäckta guldmynten. Kartan finns på svenska, engelska, finska och ryska.

Lördagar och söndagar kl. 10.30 är det dessutom en familjevisning av museet. Vår guide tar dig med på tusenårig vandring bakom försvarsmuren, anpassad för vår unga besökare.

Museum Tre Kronor, beläget i grunden på Kungliga slottet, berättar om slottets medeltida historia. Här finns också spår från slottets äldsta tid – för att komma till museet måste du gå igenom den fem meter tjocka försvarsmuren från 1300-talet.

Temakväll i paradvåningen

Under höstlovet ges även en temakväll i paradvåningarna för barn. På temat 'Hjältar på slottet' vandrar vi genom vi genom paradrummen efter stängningstid, där vi möter en bildvärld ur mytologiska sagor med gudinnor, hjältar och äventyr. Temakvällen förbokas, läs mer.

Mer att upptäcka på slottet

Passa på att se resten av slottet under höstlovet. Slottets pampiga paradvåningar och kungakronorna i Skattkammaren är spännande besöksmål för hela familjen. Under höstlovsperioden, 27 oktober till 4 november, är det fri entré för barn till och med 17 år. 

Kombinera med ett besök i Riddarholmskyrkan

Fem minuters promenad från Kungliga slottet ligger Riddarholmskyrkan, den kungliga begravningskyrkan. Under höstlovsvecka 44 är kyrkan öppen för egen rundvandring, familjevisning och fri entré för barn.

För vuxna finns kombinationsbiljett Kungliga slottet/Riddarholmskyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Kristina Sahlén

Kungliga slottet

Visning, Aktivitet, Familj, För barn, Höstlov