Frisens park – en historisk park återställs
Just nu restaureras Frisens park på Kungliga Djurgården. Kungl. Djurgårdens förvaltning, landskapsarkitekter och arkeologer restaurerar delar av den engelska parken utifrån en historisk karta från 1777.
Film om parkprojektet
Se filmen där de medverkande berättar om parkprojektet:
Frisens park återställs Länk till annan webbplats.
parkvisning
Vill du lära mer? Projektets experter bjuder in till visning av parkprojektet, på plats i parken:
Parkvisning onsdag 11 september
Föredrag
I Kungliga slottets föredragsserie fördjupar vi oss i trädgårdskonstens och landskapsarkitekturens historia kring projektet:
Föredrag om Frisens park 9 oktober på Kungliga slottet
Kungliga Djurgårdens förvaltning deltar även i Arkeologidagen söndag den 25 augusti med visning av Frisens park. Läs mer på arrangören Riksantikvarieämbetets webbplats. Länk till annan webbplats.
Frisens park är en av Södra Djurgårdens bäst bevarade hemligheter. Granne med prins Eugens Waldemarsudde ligger den högt belägna 1700-talsparken inbäddad i Södra Djurgårdens landskap. Huvudbyggnaden är försvunnen men den välbevarade engelska parken finns kvar.
Frisens park är byggd på naturförsköningens princip. Platsens dramatiska topografi med utblickar över Stockholms inlopp och det omgivande landskapet med gamla ekar, hade ideala förutsättningar för anläggandet av en engelsk landskapspark.
Historiskt källmaterial
I parken har Kungl. Djurgårdens förvaltning inlett ett restaureringsarbete av den centrala dammen från 1770-talet. Kunskapen om parkens utformning bygger på en karta upprättad 1777. Kartan är mycket noggrant utförd och överensstämmer i stor utsträckning med hur anläggningen såg ut i verkligheten.
Med det historiska källmaterialet som utgångspunkt inleddes parkprojektet år 2021. Initialt genomfördes en trädgårdsarkeologisk undersökning i den södra delen av parken, som i stort bekräftade informationen från 1777 års karta. Den igenfyllda dammen grävdes då varsamt fram och de äldre gångvägarna lokaliserades med trädgårdsarkeologiska schakt.
Välbevarad park
Genom den trädgårdsarkeologiska undersökningen konstaterades att Frisens park, som är en av de tidigaste engelska parkerna i Sverige, är mycket väl bevarad, där många av de historiska parkelementen är synliga idag. Dessa nya kunskaper ligger till grund för ett restaureringsförslag som har tagits fram i tätt samarbete mellan Kungl. Djurgårdens förvaltning, arkeologer och landskapsarkitekter.
Damm och bro återskapas
Som en första etapp i återskapandet av den historiska parken restaureras dammens delvis raserade murverk under 2024. Utöver detta kommer Carl Magnus Fris träbro att rekonstrueras. Insatserna i Frisens park syftar till att lyfta fram och återge parkens värdefulla natur- och kulturvärden och samtidigt stärka områdets biologiska mångfald.
Det pågående parkprojektet involverar arkeologer, byggnadsantikvarie, landskapsarkitekter, parkchef och trädgårdsmästare.
Toppbilden: Frisens park, foto Jonas Borg